Lejre Bridge, Vin & Grønt

Lejre naturligt centrum for alt grønt

Grønt

Pommes frites

 

At lave gode pommes fritter er hårdt arbejde. Redaktøren har vel brugt omkring 100 kilo kartofler på forsøg, og den rigtige (heldige) kartoffel er en sjælden frugt.

Køb altid mindst to typer. Den ene er,  som hovedregel, en ikke for stor bagekartoffel. Den anden er bare en stor kartoffel, af en eller anden herkomst.

Skræl dem - bland dem for guds skyld ikke sammen (de to slags kartofler) - og skær dem i stave på ca 1 x 1 cm. Læg dem i koldt vand - i så lang tid det passer dig - og skift vand en gang i mellem.

Kog stavene i ca. 7 - 8 min. De må ikke blive for kogte. Lad dem køle af, og smager de melede, så kyl dem ud. Smager de ikke melede, så tænder du for olien. En almindelig gryde er OK, men en lille friture er nok mere præcis. Jeg bruger rapsolie, og den skal være  ca. 160 grader varm. Kom stavene i - ikke på eén gang - men ret hurtigt efter hinanden.

Friter i ca. fem min. Tag stavene op, læg dem i et fad, og friter næste hold. Lad stavene køle af, og giv dem en tur til, indtil de er gyldenbrune. Nu er de faktisk færdige. Læg dem på et fad med køkkenrulle og lad dem køle af. Pak dem portionsvis i fryseposer - før du kommer dem i fryseren - og portionerne kan kun blive for små.

Når du skal servere dem:

Varm olien op til 180 grader, og kom fritterne i, lige før de skal serveres. De skal kun have to min., hvorefter du lægger dem på en avis dækket med køkkenrulle. Strø med groft salt og server.

Fabelagtig godt tilbehør til al slags mad, dog undtagen morgenmad. (gælder ikke for vore amerikanske læsere).



 

 

Afstemninger

Nyt fra DMI

Home Grønt opskrifter Rodfrugter i ovn
Rodfrugter i ovn PDF Udskriv Email
Skrevet af Henning Kokborg   
Torsdag, 15. oktober 2009 12:12


Dem der modtager Sørens sæk med friske sprøde grønsager, har altid gode råvarer i køkkenetSmile Denne enkle opskrift bruger vi mindst en gang om ugen, og at vi nu kan suplere med jordskokker gør den bestemt ikke ringere.

Til 4 prs.:

  • 3 - 4 kartofler
  • 3 gulerødder - alle farver
  • 2 porre
  • 2 pastinakker/persillerod
  • 2 store løg - gerne 1 rød og 1 alm.
  • 1 hel hvidløg fra Søren
  • 3 små rødbeder - giver en fantastisk farve
  • masser af timian
  • et lille styk finthakket ingefær - kan udelades
  • olivenolie, salt og peber


Skræl og skær rodfrugterne i lige store tern/skiver - helst groft.

Skær løgene i store både og porrerne i 8 mm. tykke skiver.

Hak hvidløg og ingefær fint.

Kom det hele op i en bradepande med høj kant - 4 -5 cm og hæld den gode olie over. Kom timian over og rør det hel rundt. Kom gerne nogle hele stilke timiand ved. Krydr med salt og peber.

Stil bradepanden midt i den til 210 grader forvarmede ovn. Seancen i ovnen varierer lidt - alt efter hvor "al dente" du spiser dine rodfrugter, men ca 25 min. plejer at være fint. Rør lidt rundt i frugterne et par gange undervejs. Stik i dem efter 20 min.

Du kan evt. blanchere rodfrugterne i 4 min. inden du kommer dem i ovn - vi gør det dog ikke her i huset.

Halvvejs i processen kan du tilsætte eks. vis skivede pølser af enhver art, røre lidt rundt og bag videre indtil de er, som du, vil have dem.

Serveres gerne med et eller to spejleæg ovenpå og nu synger et kendt pigekor højt et eller andet stedTongue out

Senest opdateret: Tirsdag, 13. december 2011 14:32
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack